Kasım'da İAE | November Events

Kasım'da İAE | November Events
 
 
 
Click for newsletter in English
Yeni sergi: Hafıza-i Beşer

Evde eski bir dolapta, bir sahafın tozlu raflarında, bir koleksiyoncunun kitaplığında, bir enstitünün depolarında… Osmanlı dünyasından bugüne kalabilmiş elyazmaları, Latin alfabesine geçişten 90, imparatorluğun çöküşünden 100 ve matbaanın yaygınlaşmasından neredeyse 200 yıl sonra, eskisi gibi görünür olmayabilirler, ama hâlâ anlatacak çok hikâyeleri var.

Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler, insanlığın, elyazmalarında maddeleşmiş, ilahi ve dünyevi, çok dilli ve dinli, kentli ve köylü, eşsiz ve sıradan, bazen çok yabancı bazen de tanıdık, parçalı, noksan ama her zaman ilham verici hafızasının kapılarını aralıyor.

Detaylı bilgi için tıklayın.

 
Yazmalar Kataloğu

Prof. Dr. Günay Kut başkanlığındaki bilimsel ekip tarafından hazırlanan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Yazma Eserler Kataloğu, konularına göre on dört başlık altında sınıflandırılmış 1311 yazma eseri kapsıyor. Önemli bir bölümü Şevket Rado Koleksiyonu’ndan Enstitü’ye geçen bu kitaplar, zaman içinde farklı kaynaklardan edinilen yazmalarla birlikte, bugün hem İstanbul tarihi, hem de Osmanlı İmparatorluğu’nun yayıldığı geniş coğrafyanın farklı kültürleri için vazgeçilmez bir birikim oluşturmuş durumda. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, üç cilt halinde yayımladığı bu kültürel mirası, tüm bilim insanlarıyla ve araştırmacılarla paylaşmaktan kıvanç duyuyor.

Detaylı bilgi için tıklayın.

 
Konferans

İcranın Mecrası ve
İstanbul’da Müziğin
Kesişen Kimlikleri
1 - 2 Kasım / 09.00

"İstanbul ve Müzik" Araştırma Programı (İMAP), çalışmalarına çok disiplinli ve uluslararası bir konferansla devam ediyor: "İcranın Mecrası ve İstanbul’da Müziğin Kesişen Kimlikleri." Konferans, şehrin farklı dönemlerinde, çeşitli insan gruplarının müziği alımlayışı, müziğin icrası ve tartışma kanallarını, tüm bunların şehir içindeki hareketini ve şehre dair anlatılarını düşünmeye zemin oluşturmayı amaçlıyor.

Detaylı bilgi için tıklayın.

Arka Oda Toplantısı

"1902 Pera Salon Sergisi" - Yeniden
Seza Sinanlar Uslu
28 Kasım / 18:30

20. yüzyılın başında gerçekleşen "Pera Salon Sergileri" Paris’teki örneklerine benzer şekilde düzenlenmiş kapsamlı sergilerin en önemli örneklerindendir. Son dönemde ise konu yeniden araştırma sahasına katıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi, sanat tarihçisi Seza Sinanlar Uslu’nun, Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’ndaki isimsiz bir albümde saptadığı, 1902 yılı Salon Sergisi’ne ait fotoğraflar sayesinde pek çok yeni bilgi ortaya çıktı. Tarihin içinde saklı kalmış sergi günümüz izleyicisinin karşısına adeta yeniden çıkıyor.

Detaylı bilgi için tıklayın.

 
Blog'da okuyun: İstanbul’un Devşirme Kuşları

14. yüzyılın ortalarında, Osmanlı topraklarında yürütülen inşaat faaliyetlerinde yerel halktan Bizanslı ustaların kullanılması, Bizans mimari pratik ve üslubunun (tuğla dizimi, dekorasyon) Osmanlı yapılarına da aktarılmasına ve dolayısıyla görünüşte Bizans, işlevde Osmanlı binaların ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir. Bunun yanı sıra, yakın çevredeki Bizans yapılarından sökülen parçaların yeni inşaatlarda malzeme olarak kullanılması, söz konusu aktarımı daha da güçlü kılmıştır. Osmanlıların inşaat malzemesi devşirmelerinde ekonomik sebeplerin ağır bastığı görülür.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

 
 
Tarih, müzik, İstanbul... Hepsi YouTube'da!

İstanbul’da Unutulmuş bir Müze: Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi (1835-1850)

Haldun Dormen
İstanbul’un Sesleri

İstanbul Mevlevihanelerinde Müzik
Refik Hakan Talu

 
footer