Ücretsiz Afrodisias Arkeoloji Atölyesi bu yıl 8 Temmuz'da başlayacak

Ücretsiz Afrodisias Arkeoloji Atölyesi bu yıl 8 Temmuz'da başlayacak

Arkeolog Gülay Sert liderliğinde eğitim veren Afrodisias Arkeoloji Atölyesi, bu yıl da Geyre Vakfı'nın desteğiyle 8 Temmuz-9 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Tarihi eserlere yöre halkının sahip çıkması ve eserlerin koruması amacıyla geçen yıl 600 çocuğu ve 56 yetişkini arkeoloji ile tanıştıran Arkeoloji Atölyesi, bu yıl da aynı hedef doğrultusunda yüzlerce kişiyi ağırlayacak.

Önceliğin yine çocuklar olacağı ifade edilirken, bir yetişkin eşliğinde 25’er kişilik gruplar halinde atölyeye katılan çocukların Afrodisias hakkında bilgi edinecekleri kaydedildi. Yapılan basın bilgilendirmesinde, “Çocuklar daha sonra ören yerindeki önemli yapıları ve Afrodisias Müzesi’ni ziyaret edecek, Meclis Binası’nda kentin sorunlarını tartışacak, drama ve çeşitli oyunlarla geçmişi yeniden canlandıracaklar; Afrodisiaslılar gibi bezemeler yapacak, dahası arkeologlar gibi kazacak belki de Afrodisiaslılardan kalan bir şeyler bulacaklar. Pide ve ayrandan oluşan öğle yemeklerini yiyecek, kaymaklı dondurmayla serinleyecekler. Masrafları Geyre Vakfı tarafından karşılandığı için para ödemeyecekler. Yalnızca ‘gulaysert1@hotmail com’ adresine mail atarak katılmak istediklerini bildirerek randevu almaları yeterli” ifadeleri kullanıldı.

Halkın sahip çıkması ve koruması gerekir ancak insan bilmediği bir şeyi sevmez,

Yapılan açıklamada ayrıca, “Afrodisias, yalnız Türkiye değil dünya tarihi için önemi kabul edilen bir antik kentimizdir. Kentin yakınında bulunan mermer ocakları, Afrodisias'ın heykel sanatı üretim merkezi haline gelmesini ve önemli heykeltıraşların yetişmesini sağlamış. Çoğu ayakta olan yapıları, heykel, kabartma ve yazıtları Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin mermer sanatı ve mimarisini aydınlattığı için kent, antik mermer ocakları ile birlikte 2017 yılında Unesco Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir. Belki de bu nedenle bu değerli kültürel mirasımıza daha çok tarih meraklıları ve sanatseverler ilgi gösteriyor. 1961 yılından bu yana yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan eserler ve elde edilen bilgiler de arkeoloji dünyasında ilgiyle karşılanıyor. Fakat bu ilginin kültürel mirasın uzun erimli korunması ve gelecek kuşaklara ulaşması için yeterli olduğu söylenemez. Bilimsel çalışmaların yanı sıra ait olduğu topraklarda yaşayan halkın sahip çıkması ve koruması gerekir ancak insan bilmediği bir şeyi sevmez, sahiplenmez ve korumaz” ifadelerine yer verildi.

Geçen yıl gösterilen ilgi nedeniyle proje bu yıl da uygulanıyor

Açıklama, “30 yılı aşkın süredir Afrodisias kazılarına ve uluslararası tanıtımına destek veren Geyre Vakfı, 2018 yılında Afrodisias’ı halka tanıtmak için de bir proje başlattı. Türkiye’de yaşayan insanların tamamının Afrodisias’ın önemi konusunda bilgilendirilmesini gerekli görmekle birlikte, öncelik, bölgede yaşayan çocuklara verildi. Projeye, Karacasu ve Nazilli’den 25’er kişilik gruplar halinde 600 çocuk, onlara eşlik eden öğretmen, cami imamı ve Kur’an kursu eğitmenlerinden oluşan 56 yetişkin katıldı. Geçen yıl görülen ilgi nedeniyle projenin bu yıl da uygulanması planlandı” ifadeleriyle sona erdi.