Arkeologlar Şam Müzesi’ndeki Palmira Eserlerini Restore Ediyor

Arkeologlar Şam Müzesi’ndeki Palmira Eserlerini Restore Ediyor

Şam Ulusal Müzesi’nden Muntajab Youssef, Palmira’ya ait antik bir taş büst üzerinde çalışıyor. Yüzlerce eser, IŞİD tarafından verilen hasarların ardından Youssef ve ekibince titizlikle restore ediliyor.

Suriye’nin merkezinde yer alan antik kentteki yüzlerce yıllık büstler ve heykeller, bu yıl Mart ayında 9. yılına girecek olan savaşta ülkede iki kez yönetime el koyan IŞİD tarafından tahrip edilmişti.

1.800 yıllık bir büst olan, mücevherler ve zengin kıyafetler içindeki “Palmira’nın Güzeli” de, 2015 yılındaki ilk IŞİD saldırısında hasar görenler arasındaydı.

2016 yılının Mart ayında Suriye Hükümeti’ne ait güçler Rus ordusunun desteğiyle şehri geri aldığında büst, yanındaki hasar görmüş diğer antik anıtlarla birlikte Şam’a götürüldü ve burada kutular içinde arşive kaldırıldı. Geçen yıl restorasyon çalışmaları başladığında ise Youssef’un söylediğine göre eserler parçalar halindeydi.

Büst üzerinde 2 aydır çalışan Youssef, “Elleri  ve yüzü tamamen kaybolmuştu, aynı zamanda elbisesinin bazı parçaları ve bazı alanlar da tahrip olmuştu.” diyor.

Youssef, ilk saldırının başlamasıyla birlikte Şam’a taşınan hasarlı parçaların çaba gerektiren bu restorasyonunda görevli 12 arkeologtan biri.

Suriye Eski Eserler Müdürlüğü eski müdürü Mamun Abdulkerim, bazı durumlarda kırık eserlerin Palmira’daki Suriye ordusu tarafından temin edilen boş cephane kutularıyla bölgeden taşındığını söylüyor.

Ülkede bulmuş eserlerin hasarlı durumları düşünüldüğünde toplamda kaç tane olduklarını söylemek zor. Belgelerin eksikliği de restorasyonu zorlaştıran etmenlerden biri.

Arkeolog Raed Abbas, “Palmira Müzesi’ndeki belgelerin büyük bölümü, eski eserler ve bilgisayarlarla birlikte zarar gördü. Bir eserin eski haline döndürülmesi için ise bize fotoğraflar lazım.” diyor.