Karamürsel'de tarihi tersane araştırılacak ve Deniz Müzesi kurulacak

Karamürsel'de tarihi tersane araştırılacak ve Deniz Müzesi kurulacak

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde denizcilik tarihinin ünlü Karamürsel Kadırgaları'nın üretildiği yaklaşık 800 yıl önce inşa edilen tarihi tersane alanında arkeoloji kazıları yapılması, sualtı arkeologlarının batıkları araştırması ve deniz dibinden çıkarılacak eserlerle deniz müzesi kurulması planlanıyor.

 

Karamürsel Kaymakamlığı, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ve Karamürsel Belediyesi'nin organize ettiği "Karamürsel Alp ve Karamürsel Kadırgası Çalıştayı" Karamürsel Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

1326 yılında Karamürsel Alp tarafından fethedilen ve kurulan tersanede Karamürsel kadırgalarından Osmanlı’nın ilk donanmasının vücuda getirllen Kocaeli’nin Karamürsel ilçesindeki arkeolojik ve tarihi oluşumları konu edinen çalıştayın Oturum Başkanlığını İstanbul Üniversitesi Profesörlerinden Kuruluş Osmanlı Tarihi yazarı Prof. Dr. İdris Bostan’ın yaptı.

Çalıştaya konuşmacı olarak: Özcan Gündoğdu (K.Sel Denizcilik Fak.Dekanı) İsmail Yıldırım (K.Sel Belediye Başkanı) Ahmet Narinoğlu ( K.Sel Kaymakamı) Erdoğan Özdemir (Araştırmacı-Yazar) Prof.Dr. Metin Tuncel, Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross (Kocaeli Ü. Arkeoloji Ana Bilim Dalı Bşk.) Doç. Dr. Şengül Aydıngün (K.Ü. Arkeoloji Bölümü) Dr. Yasemin Nemlioğlu Koca ( K.Ü.Denizcilik Fakültesi) Dr.Okay Sütçüoğlu (Akdeniz Ü.Sualtı Arkeolijisi Bölümü) katıldı.

İsmail Yıldırım: ilk deniz tersanesini bulma, çıkarma, yeniden var etme yolculuğumuza çıkıyoruz

Açılış konuşmasını yapan Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Çalıştayın Karamüsel için önemini vurguladı ve çalıştaya katılanlara hoş geldiniz diyerek başarılar diledi. Çalıştayın gerçekleşmesi için olağanüstü çaba gösteren Karamürsel Kaymakamı yaptığı konuşmada "Değerli Bilim adamlarımızın araştırma ve çalışmalarıyla Osmanlı Devletinin kurulduğu ilk deniz tersanesini bulma, yeryüzüne çıkarma, yeniden var etme yolculuğumuza çıkmış bulunuyoruz. Karamürsel’in adı sahibi “Karamürsel Alp Bey’in) sadece tersane ile kalmadığı Kadırga/Gemi yaptırarak Körfez’e hakim olma temellerini ,(bugünkü ifade ile altyapı) attığını bize tarih söylüyor.

Zaman hükmünü icra ediyor, tersane harabeye ondan sonra toprağa, gemilerde muhtemeldir ki körfezin sularına gömülüp bataklıklara dönüşüyor. Geldiğimiz bu zaman çizgisinde; tarih şuurunun gereği olarak bunlar ile yeniden yüzleşe düşüyor. Adına da PROJE diyoruz. Körfez kıyısında var olan Osmanlı Tersanesinin ortaya çıkarılması, Karamürsel Kadırgasının orijinal haliyle yeniden kazandırılması, Körfezde batık binlerce kadırgaların araştırılması, Böyle çalışmalarımız var ve şimdi ilk adımı atıyoruz. Böylesi tarihi zenginliklerin bir günlük çalışmalarla tamam olacağını düşünemiyorum ama başlamak gerektiğini düşünüyoruz. Beklentimiz; Bilimsel araştırma ve çalışmaları bu alanda yoğunlaştırıp projeye “ilmi” temel kazandırmalı bu temel üzerinden yola çıkılmalı. Karamürsel’i, Kocaeli tanınmalı, Karamürsel merkez olacak, gelişecek, Karamürsel imajı gerçekleşecek, Gemi imalat, tarihi araç/gereçler üretilecek, istihdam yaratılacak. Sanat-Kültür, film, bireysel gibi çalışmalara zemin hazırlayacak.  Gözle görülür, elle tutulur bir tarih yanımızda canlanacak. Bu coğrafyaya vurulan bir kayıp mühür ortaya çıkacak. Bunun maddi büyük bir yanı var ama kazandırdığı tarih yetmez mi? Yine beklentimiz Devletimizin himayesinde, Üniversitelerimiz Koordinesinde bilimsel kazı yapmak, tersaneyi yeniden ihya etmek. Orijinal boyut ve yapıda Kadırga yapmak, kullanıma sunmak, Denizin dibinde gömülü tahtaları çıkarıp benzerlerini yaparak tarihe dönüş yapmak. Bu çalışmalar proje disiplini ve mantığıyla yürütüldüğünde ortaya çıkan semereler ne olacak? *Karamürsel Osmanlının tarihi/Coğrafi “denizin” noktası olacak *Tarihin ihyası ile bir merkez olacak, *Deniz limanı kurulacak, Tarih, Deniz, Kültür Turizmi canlanacak. Deniz Müzesi açılacak. Bu çalıştayda bir tarihin değişmesi umuduyla hepinizi saygı ile selamlıyorum” dedi

Çalıştay çalışmalarında Karamüselli araştırmacı-yazar Erdoğan Özdemir “Karamürsel’i”ve tarihini detayları ile anlattı ve katılımcılara tanıttı.

"Karamürsel kadırgası olarak anılan gemilerin ince yapılı, küçük gemiler olduğunu ifade eden Bostan, "Karamürsel Alp bu gemilerden kurmuş olduğu kuvvetle İstanbul'dan İzmit'e geçişleri engelledi. Körfezin girişini elinde tutuyordu. Doğu Roma, İzmit'e takviye, yardım yollamakta zorluk çekiyordu. Karamürsel'in fethi, İzmit'in fethini kolaylaştırmış ve yararlılık sağlamıştır." diyen Tarihçi Prof. Dr. İdris Bostan’ın konunun önemini belirten konuşmasından sonra Arkeolog Doç Dr. Şengül Aydıngün İstanbul ve Körfezde yeni keşfedilen Antik limanları, Arkeolog Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, Körfez bölgesindeki Arkeolojik özellik taşıyan yapıları, Dr.Yasemin Nemlioğlu Koca; Karamürsel Kadırgası ile ilgili bazı resim ve bilgilerin doğru olup olmadığı konusunda düşüncelerini, Prof Dr. Metin Tuncel; Karamürsel ve Körfez coğrafyasının tersane ilişkilerini, Dr. Okay Sütçüoğlu; Karamürsel Kadırgasının orjinalini yapmak bana nasip olur diyerek bu güne kadar sualtında bulunan ve üzerinde çalıştıkları kadırgalar konusunda bilgiler aktardı.

Çalştayın soru-cevap bölümüne Karamürsel Belediye Başkanı Yıldırım oturum başkanı Prof.Dr. İdris Bostana:
-Hocam,bu işler ne kadar zaman alır, biz ne zaman Karamürsel Kadırgamıza kavuşuruz, biz ne zaman marka oluruz? diye sordu.

Prof. Dr. İdris Bostan, "Bu cevabı verilecek çok bir soru" diyerek Yıldırıma bazı çalışmaların zor yanlarını anlattı.

Çalıştaya katılan araştırmacı ve akademisyenler daha sonra topluca Osmanlı Donanması için Karamürsel’de kurulan ilk tersanenin kurulduğu alana giderek incelemelerde bulundular.

Çalıştayın aldığı karar gereği; Osmanlının ilk tersanesi Karamürsel’de taranırken, Karamürsel’in adını aldığı Amiral Karamürsel Alp’in yaptırdığı “ Karamursal ”Kadırgaları’nın kalıntıları deniz altından çıkarılacak ve Karamürsel Deniz müzesi kurulması için çalışma yapılacak.