Sadberk Hanım Müzesi Tersane İstanbul'a taşınacak

Sadberk Hanım Müzesi Tersane İstanbul'a taşınacak

Eski Haliç Tersanesi alanında inşa edilecek Tersane İstanbul'un temelini atan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projese 3 müze bulunduğunu ve bunlardan birinin Sadberk Hanım Müzesi olacağını belirterek Koç Grubuna teşekkür etti. Alandaki diğer müzeler, Kadın Müzesi ve Türk İslam Eserleri Müzesi olarak açıklandı.

 

Tersane İstanbul projesinin temeli törenle atıldı.

Tersane İstanbul nedir?

Tersane İstanbul, Haliç kıyısında 15. Yüzyıl’da kurulan “Tersane-i Âmire”ye ait 250 dönümlük Camialtı ve Taşkızak tersane bölgelerini değerlendiren projedir.

Tersane İstanbul Projesi'ne göre; yaklaşık 70 bin metrekarelik eski Haliç Tersanesi'nin bulunduğu alanın 44 bin metrekarelik kısmı bilim merkezi için peyzaj alanı olarak düzenlenmesi planlanıyor. Beyoğlu İlçesi'nin Bedrettin Mahallesi'nde yapımına başlanan projenin mülkiyet hakkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait. Bilim merkezi projesinin 3 yılda tamamlanması öngörülüyor.

 

İBB şirketlerinden BİMTAŞ tarafından hazırlanan projeye göre, peyzaj alanı 43 bin 961 metrekare, toplam proje alanı ise 74 bin 940 metrekare. Proje, FAZ 1 uygulama proje çalışmaları tamamlanmış olup 2. Numaralı Koruma Kurulu'na uygun görüş için gönderildi. Bilim merkezinde müze mağazası, 3 adet sergi holü, çocuklar için deney istasyonları, sinema salonu, deneyap teknoloji atölyesi, dijital kütüphane, restoran ve kafeterya, deneyim merkezi, eğitim atölyesi, sergi üretim ve bakım atölyesi ve inovasyon merkezi birimleri yer alacak.

Tersane İstanbul'un Temel Atma Töreni gerçekleşti

Tersane İstanbul'un Temel Atma Töreni bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, milletvekilleri, siyasiler, ilçe belediye başkanları, yatırımcı firma Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince'nin de aralarında bulunduğu iş insanları ve vatandaşlar katıldı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tersane İstanbul Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, atılacak temelin ülke adına hayırlara vesile olmasını dileyerek,  Tersane İstanbul Projesi'nin, İstanbul'u çok farklı konuma taşıyacak bir proje olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin çok önemli 3 müzesi burada inşaedilecek

238 bin metrekarelik alanda yap-işlet-devlet modeliyle bu projeyi hayata geçirilecek proje kapsamında burada 2 adet 70 yat bağlama kapasiteli yat limanı, toplam yatak sayısı 1200 olan 5 yıldızlı 3 otel inşa edileceğini aktaran Erdoğan, ayrıca yine proje içinde Türkiye'nin çok önemli 3 müzesinin burada inşa edileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu müzelerden birinin Sarıyer'de olan Sadberk Hanım müzesi olacağını ve müzenin buraya taşınacağını ifade ederek, "Onun için de Koç grubuna teşekkür ediyorum. Burada bir de Kadın Müzesi aynı şekilde inşallah inşa edeceğiz. Zira ülkemiz bu yönde çok çok fakir. İlk defa bir Kadın Müzesi'ni burada inşa etmiş olacağız. Bir üçüncü müze de yine Türk İslam Eserleri Müzesi olarak yine burada inşa edilecek. Bunlarla birlikte ülkemizin müzeciliğine 3 müze ile kültür hayatına katkıda bulunmuş olacağız." şeklinde konuştu,

 

Proje kapsamında, kültür merkezi, sergi alanı, tiyatro, sinema, eğlence tesisleri ve 5 bin 700 araç kapasiteli kapalı otoparkın yer alacağını belirten Erdoğan, apart ünite ve 100 bin metrekarelik açık yaşam alanı ile 80 bin metrakere perakende alanının da bu projenin bir parçası olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine proje muhteviyatı içinde ofis binaları, dükkanlar, lokantalar ile bin kişilik bir de cami bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:"Müştemilatıyla, muhtevasıyla, mimarisiyle, konumuyla şehrimize layık bu projenin yatırım süresi tamamıyla 3 yıl ama kasım ayında inşallah ilk etabı diyebileceğimiz bölümünü açmış olacağız. İşletme süresi 45 artı 4 yıl, 49 yıl inşasıyla beraber. İhale bedeli 1 milyar 429 milyon lira olan Tersane İstanbul Projesi'nden devlet sadece kira bedeli olarak toplam 1 milyar 346 milyon dolar artı KDV geliri elde edecektir. Bunun yanında projenin Haliç ve İstanbul için oluşturacağı katma değer ile ülkemizin kazancı daha da artacaktır. Proje yapım aşamasında 4 bin kişilik, hizmete girmesiyle doğrudan 15 bin, dolaylı 45 bin olmak üzere 60 bin insanımıza yeni istihdam sağlayacaktır. Tersane İstanbul Projesi'nde tarihi ve tescilli yapılarla ilgili süreç de büyük bir hassasiyetle yürütülüyor. SİT alanının tarihi değeri korunarak kentsel dönüşüm, sosyal dönüşüm ve ekonomik dönüşüm bir arada gerçekleştiriliyor. İnşallah buraya yıllık ortalama, yerli - yabancı 30 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Proje, İstanbul'umuzun marka değerini artırmakla kalmayacak. İnşallah Türkiye'nin turizm gelirine de olumlu katkı yapacaktır. Böylece Haliç tamamlanınca Avrupa'nın en büyük bilim merkezi olacak, Haliç, bilim merkezinin yanı sıra bölgenin güzelliğine güzellik katacak muhteşem bir esere daha kavuşacaktır."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Eski Başbakanlardan ve TBMM eski Başkanı Binali Yıldırım, Tersane İstanbul projesinin yatırımcısı Fettah Tamince, Tersane İstanbul Temel Atma Töreni'nde konuşma yapan diğer isimler oldu.

Haliç Tersaneleri Eski Adı İle Tersane-İ Âmire’nin Kısa Tarihçesi

Eski adı ile “Tersane-i Âmire” olarak adlandırılan Haliç Tersaneleri’nin kuruluşu, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden hemen sonraya rastlıyor. Kasımpaşa’dan Hasköy’e kadar uzanan bu dev tesisisin inşasına 1455 yılında başlandı. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme devrinde hızla gelişen tersane, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Hasköy’den Azapkapı’ya kadar uzanan sahada yaklaşık 300 gemi inşa gözü ile dünyanın en büyük tersanesi haline geldi ve Akdeniz’i bir Türk Gölü haline getiren güçlü Osmanlı Donanması bu tersanede inşa edildi. 16. Yüzyılda Tersâne-i Âmire, döneminin en ileri gemi inşa tekniklerinin uygulandığı dünyanın en önemli endüstri merkezlerinden biri oldu. Teknik imkânları, çağına göre oldukça ileri seviyede olan Tersane-i Âmire’de, 1571 yılında İnebahtı’da bozguna uğrayan ve tamamı yok edilen Osmanlı Donanması’nın yerine 5 ay gibi kısa bir sürede 150′den fazla kadırga inşa etmek mümkün olabilmişti.

İmparatorluk tersanelerinin faaliyeti II. Meşrutiyet’in ilanının ardından azaldı; Cumhuriyet’in ilanından sonra “Seyr-i Sefâin İdaresine”, yani bugünkü Şehir Hatları İşletmesi’ne devredildi. Çeşitli evrelerden geçen tersaneler 1 Mart 1952´de kurulan Denizcilik Bankası T.A.O.´na bağlanmış, 1960 yılından sonra gelişmesini hızlandırarak yeni atölyeler, kapalı çalışma alanları yapılmış, eski binalardan bir bölümü restore edilerek Türk Deniz Kuvvetlerinin modern gemi ihtiyacının bir bölümünü karşıladı.

Günümüzde tersane olarak işlevini yitirmiş durumda olan Tersane-i Amire olarak adlandırılan Haliç Tersaneleri, dönemlerine göre 3 ayrı tersaneden oluşuyor. Haliç Tersanesi, Camialtı Tersanesi ve Taşkızak Tersanesi. Haliç Tersanesi, günümüzde “Bilim merkezi” olarak ihya edilirken, Tersane İstanbul projesi kapsamı içerisinde yer alan Camialtı Tersanesi ve Taşkızak Tersanesi, Kültür-Turizm ve Ticaret amaçlı yeni bir destinasyon noktası olarak tarihi geçmişine saygılı, bir şekilde yeniden hayata geçiriliyor.