Peru'da arkeologlar bin yıllık çocuk mumyası buldular

Peru'da arkeologlar bin yıllık çocuk mumyası buldular
Peru'da arkeologlar bin yıllık çocuk mumyası buldular
Peru'da arkeologlar bin yıllık çocuk mumyası buldular
Peru'da arkeologlar bin yıllık çocuk mumyası buldular

Peru’nun Lima kenti yakınlarında San Juan de Lurigancho bölgesindeki Cajamarquilla arkeoloji kazı alanında yapılan çalışmalarda, doğal şartlardan dolayı mumyalaşmış 12-13 yaşlarında bir çocuğa ait iskelet kalıntıları ortaya çıkarıldı. 

Peru'da Cajamarquilla arkeoloji sahasında çalışan arkeologlar, geçen yıl Cajamarquilla’da sekizi çocuk olmak üzere 20 mumya bulmuşlardı. Bu yıl aynı alanda  bin yıl önce gömülen ve doğal şartlardan dolayı çürümeyerek mumyalaşan 12-13 yaşlarında bir çocuk mezarı buldular.

Peru’nun Lima kenti yakınlarında San Juan de Lurigancho bölgesindeki Cajamarquilla kazı alanında yapılan arkeolojik çalışmalarda, M.S. 900-1200'ler arasına tarihlendirilen, 12-13 yaşlarında bir çocuğa ait mumyalanmış iskelet kalıntıları ortaya çıkarıldı.  Kafasında yer yer dökülmüş saçlarının durduğu ve çenesindeki dişleri korunmuş çocuk mumyasının kol ve bacakları da derisiyle birlikte sağlam olarak toprak altından çıkartıldı.
Mumyanın yanında bir taş balta, bir tabak, bir bakır iğne, tekstil kalıntıları, mısır ve acı biber de bulundu.
Zengin arkeolojik mirasıyla tanınan Cajamarquilla bölgesinde gün ışığına çıkarılan mumyanın, Peru tarihinde Moche uygarlığının gerilemesi ile İnka İmparatorluğu'nun yükselişi arasında bir dönemde yaşayan ve muhtemelen Ichma topluluğuna ait bir bireye ait olduğu tahmin ediliyor. Cajamarquilla, İnka öncesi dönemde MÖ 200 civarında kurulmuş ve 1.500'lü yıllara kadar iskan görmüş bir şehirdi.

Kazı ekibinin lideri San Marcos Üniversitesi öğretim üyesi arkeolog Yomira Huaman, 12 ya da 13 yaşlarında olması gereken çocuğun iyi korunmuş kalıntılarının Cajamarquilla arkeoloji sahasında yapılan bir kazı sırasında yaklaşık iki metre derinliğinde ve büyük bir kayayla kaplı bir mezarda bulunduğuna dikkat çekerek,  henüz cinsiyeti belirlenememiş gencin kalıntılarının, bölgenin tuz oranı yüksek toprağı ve kuru havası sayesinde iyi derecede korunabildiğini belirtti.