1881 sınırlı baskı ile ilgili... ENTEL BÜLTEN

1881 sınırlı baskı ile ilgili... ENTEL BÜLTEN

 

Vallahi kitapsever, alır satar, kıymetlisini bulup zengin olmayı hedefler birileri olarak kafamız çok karışık. Çok güzel değerine satılan bir koleksiyonluk kitap mıdır? Sömürü müdür? Aleyhine olmak ihanet midir? Bilemedik. Hemen kafa yormaya kurcalamaya başladık. Gerçekten değerli olan satış fiyatını hak eden kitap veya kağıt veya nesne nedir? Sağa sola bakınırken yukarıdaki fotograf aklımıza geldi. İçimiz ferahladı, şükür ki böyle fotograflar çıkıyor. Bakalım Müzayedede ne seviyelere ulaşacak?

Mustafa Kemal'in imzalı muhteşem fotografını incelemek lütfen tıklayınız

Güzel Limited Edition daha doğrusu sınırlı baskı kitaplardan söz ediyorken bir örnek de biz sunalım dedik.

 

Saatleri Ayarlama / Time Regulation Enstitüsü / Institute    

bay / by seçkin çekirdekçi   


Yaklaşık iki yıl kadar önceydi. Ara ara haberleştiğimiz Amerikalı dostum gecenin ilerleyen bir saati bir mesaj gönderdi: Beni arayabilir miydi? Saat farkını biliyordu, önemli olmalıydı. Koleksiyoner sabretmeyi bilse de, öyle kolay kolay, birşeylerin olduğunu sezmişse, bekleyemez. Ben aradım. Havadan sudan, yeni ayrıldığı sevgilisinden bahsettikten sonra bizim için esas heyecan verici konuya geldi. “Bak Seçkin” dedi, “bu film için tam otuz yıldır herhangi basılı malzeme arıyorum, hiç denk gelmedim, bugün karşıma iki tane lobi kartı çıktı ve satın aldım”. Heyecanlıydı ve nihayet konunun beni ilgilendiren tarafına gelmişti. Bu lobi kartlarından birini benim seçip almamı istiyordu. Seve seve onayladım. Telefonu kapattığımda mutlu bir adamdı. Dostumun “bu film” dediği, Almanya’da çektiği korku klasiği Nosferatu’yla bilinen F.W. Murnau’nun Amerika’da belgesel film efsanesi Robert Flaherty ile birlikte yaptığı Tabu: Güney Denizi’nin Hikayesi’dir. Rejisör bu son filminde (Murnau filmin gösteriminden hemen bir hafta önce bir araba kazasında hayatını kaybetmiştir) kamerayı bu kez Avrupa vampirlerinden Pasifik’in kutsal bakirelerine kaydırır ve bize, hiç tanımadığımız bir coğrafyadan bir aşk dramı anlatır: Hitu, Güney Pasifik’te bir adaya gelir ve orada yerlilerin kutsal olarak gördükleri genç Reri’ye aşık olur. Elbette Reri’nin toplumdaki özel yerinden dolayı bir erkekle birlikte olma hakkı yoktur ve adeta Türk melodramlarına taş çıkarırcasına, aşıkların töreye meydan okuyup kaçmaları bir trajediyle noktalanacaktır. Tabu’da bir vampir yoktur belki ama bu kez de aşıkları bir adadan diğerine, yaşlı bir adam takip edecektir adeta bir hayalet gibi. Sinemanın çok erken kaybettiği bir dâhinin 1931 tarihli son filminden nadir bir belge.

 

 

Güzel Kitapçı Kapıları

Mimar abilerimiz bize söylesin hangi kitabı çekersek kapı çöker?

Haftanın Kitabı:

kapak resmi: üst taraf

Şarlonun annesi de babası da birer sanaatkarlardi.
Kendisi daha kundakta iken sahneye çıkmıştır.
Resmin altı
Çarls spenser çaplin, 1889 senesi nisanının on altıncı günü doğmuştur.

Haftanın çevreci fotografı:

Aklımızdan çıkmasın. Çernobilde bir çocuk odası.

 

Haftanı Karikatürü, zor mu kolay mI?.

 

 

Geçen hafta Şam yazmalarından bahsetmiş idik? Peki , Lapis Lazuli nedir

Bildiğiniz gibi matbaanın icadından önce Batı’da kitap üretimi manastırların omuzlarındaydı. Manastırlarda el yazısı güzel olan keşişler imtiyazlı bir grup olan kâtipler arasına katılır ve güneşin doğuşundan batışına kadar kütüphanedeki kitapların kopyalarını çıkarırlardı. Bu kâtiplerin tümünün erkek olduğu kanısı tarihçiler arasında yaygınken geçtiğimiz hafta Orta Çağ tarihçilerinden tutun kitap meraklılarına kadar herkesi heyecanlandıracak bir keşif kadınların da yazmalarda eli olduğunu kanıtladı. Orta Çağ'da yaşamış Alman bir rahibenin dişinde ortaya çıkan mavi lekeler, kadının lapis lazuli denen çok özel bir pigmente erişimi olduğunu göstermiş. Özel bir taştan üretilen bu boya o dönem yalnızca Afganistan’da üretiliyormuş ve inanılmaz pahalıymış. Bu yüzden de yalnızca yetenekli katipler tarafından, dini kitaplarda kullanılırmış. Bu keşifle beraber Orta Çağ’da kadınların da sanatçı ve kâtip olarak kitap üretimine katkıda bulundukları kanıtlandı.

Bu habere ilaveten Orta Çağ’da boyaların nasıl üretildiğini merak edenleri ,‘Miniature’ kelimesinin ‘minium’ adlı, minyatürlerin dış kenarlarının çizilmesinde kullanılan bir boyadan geldiği gibi enfes bilgiler için de, ekteki videoya alabiliriz.

Pigmentlerle ilgili videoyu izlemek için lütfen tıklayınız.

Hazır güzel şeylerden bahseder iken

Ağızlık kısmı kehribar, bronz kelepçeli, ahşap gövdeli, 24 ayar altın bezemeli kusursuz Tophane Lüle. "Markuis -Constantinople" Aslan figür damgalı. Fevkalade zarif ve sıradışı.